Göteborgs skärgård är inget annat än Göteborgs "kinesiska mur" var det någon som sa. Jag håller helt med denna person som uttryckte sig på detta sätt. Av denna anledning sätter jag mig ner och skriver några rader om Vrångö som jag anser är södra skärgårdens pärla.


                               

   Vrångö är den sydligaste belägna bebodda  ön i Göteborgs skärgård. Ön ingår i primärområdet Södra skärgården och där bodde år 2010 ca 360 personer och ön har en yta på ca 40 hektar. Skärgårdsbåtarna lägger till på öns östra sida (Mittvik),därifrån går man byvägen västerut till båthamnen. Denna hamn är mycket populär så det gäller att söka hamnplats tidigt. En vacker lördag är det överfullt med kanske ett tiotal båtar utanför varandra med bredsidan mot kaj.

   
                      

   Man bygger nu ett vandrarhem för efterfrågan på ett boende på ön är stort. Alla har inte möjlighet att komma med egen båt men vill ändå njuta av naturen och fina bad. Promenadvägarna är utomordentligt fina med olika längd. Ön anses vara den bästa badön i skärgården. Vid Vrångö färjeläge ligger nu en restaurang där man även kan ordna konferenser, bröllop mm. Man har plats för 55 gäster inomhus och 150 utomhus. Vrångös livsmedelsaffär ligger på västsidan vid båthamnen.

   Sedan 50-talet har jag varje år seglat ut till Vrångö för ön är helt enkelt en pärla i den södra skärgården och ön har mycket stora utvecklingsmöjligheter. Göteborg har stora möjligheter att ytterligare öka på sin image genom att bättre ta tillvara, utveckla och inte minst marknadsföra vår skärgård, där Vrångö skulle kunna vara navet för omgivningen med öar som Kungsö, Tistlarna och Vinga.


              

     Kungsö med sin barnvänliga strand.      Tistlarna, utposten mot väster.

 

   Turister måste kunna bo någonstans och därför kunde man bygga enkla stugor med självhushåll. Dessa skulle kunna ligga i närheten till den nybyggda restaurangen för att kunna utnyttja dess tjänster. Det skall finnas möjligheter till utflykter till Tistlarna och Kungsö med snabbgående båtar. Några timmar på Tistlarna är en upplevelse för människor som aldrig kommer att kunna sätta sin fot i sån miljö. Rent, klart  salt vatten med hela Kattegatt i väster. Detta blir oförglömliga minnen för vintern. Kungsö har nog den största sandstranden med långgrunt vatten som är utmärkt för badfamiljer. En tur ut till Vinga, vårt kännemärke, bör nog ingå för en vistelse på Vrångö, man måste ha alternativ att välja på. Vädret blir som det blir, kuling, regn och bus kommer man aldrig ifrån, men man kan ta stärkande promenader, och regnet går över efter några timmar. Det kommer alltid att finnas människor som föredrar medelhavets säkra sol och värme. Det är inte dessa människor jag tänker på, utan de människor som aldrig skulle kunna tänka sig att byta ut vår svenska sommar mot en dyr hotellvistelse på Mallorca. Till medelhavet eller Kanarieöarna kan man åka under resten av året när det är rusk här hemma.

       
                                                                         

   Kanske man i en framtid kan bygga en exklusivare hotellbyggnad med en restaurang med utsikt mot väster och Vinga. Skådar man in i framtiden kanske det blir möjligt med en gondol-förbindelse som knyter samman Göteborg med öarna i södra skärgården, vem vet. Man måste hela tiden ha idéer och visioner för annars blir det för trist.


             


                   

                                        Med utsikt mot väster.

   De finaste havskräftorna köper man på Vrångö och att sitta på den nybyggda bryggan med utsikt mot Vinga i väster är något man inte glömmer. Så det jag vill säga med denna blogg är att Göteborg har möjligheter att bygga vidare på sin "Kinesiska mur". Det är bara att prioritera, vad vill vi?

 

Klockan är 1710 och det är +6gr.

God kväll

Pelle