Man har sålt ut staden Göteborg för ett mål som Trafikverket motiverar på följande sätt: Västlänken gör det enklare att resa - och bidrar till ett attraktivt, växande och hållbart Västsverige. Entreprenaderna är komplexa och ger frihetsgrader som ökar möjligheter till innovationer och produktions-effektiva lösningar. Löpande räkning gäller enligt självkostnadsprincipen.

         Med andra ord kan vi vänta oss lösningar som på intet sätt tar hänsyn till stadens identitet och egenart. Entreprenörerna betraktar staden som ett "blodigt köttstycke" som på bästa sätt skall förtäras. Två tredjedelar av antalet entreprenörer har tyngdpunkten utanför Sverige och Göteborg. Arbetskraften hämtas från övriga Europa där tillgången finns till dessa byggen som kräver specialmaskiner för tunnelbyggen. En inventering av entreprenör- listan ger följande.


     ¤ Wayes Freytag är ett tyskt företag med huvudkontor i Frankfurt. Företaget ingår i holländska Royal Bau Groupe. Skall bygga Korsvägen.

     ¤ Astaldi är ett italienskt företag med säte i Rom. Företaget har en imponerande meritlista. Skall bygga Haga och Kvarnberget.

     ¤ Gulermark är ett ledande turkiskt byggföretag som har sitt huvudkontor I Ankara. Skall bygga Haga och Kvarnberget.

    ¤NRC/Segermo är ett norskt företag, en nykomling med stora ambitioner att bli ledande inom järnvägsbyggandet. Skall bygga Haga och Kvarnberget.

    ¤ NCC är ett av Nordens största byggföretag med en omsättning på 55 miljarder kronor. Företaget är noterat på Stockholmsbörsen. Skall bygga centralen och Korsvägen.

    ¤ Peab har sitt huvudkontor i Förslöv i Skåne. Skall bygga Olskroken.


     Utav ovanstående sex entreprenörer är fyra internationell jättar som hämtar arbetskraft och maskiner från där priset är billigast. Sverige har här inte något att säga till om.

     Hade man slopat Västlänken och inriktat sig på projekt som gynnat staden som tex Södra Älvstranden hade man räddat stadens image, gynnat svenska byggföretag och besparat sig en politisk kollaps i valet 2022. För ingen kommer att lägga sin röst på dessa Quislingar som ingår i Västlänkskartellen. Hade det varit krig hade de efter fredsslutet ställts upp mot en vägg och skjutits som man gjorde med förrädare. Övervägande antalet invånare är emot Västlänken och vi förbereder oss för valet.


     Klockan är 1645 och det är +19,2gr.

     God middag

     Pelle