Rubricerade begrepp varierar genom historien, och mellan olika kulturkretsar. En person med musiköra torteras av Melodifestivalen. En skolad arkitekt ryser av åsynen av ett käckt hemmabygge och en mästerkock tappar aptiten när bearnaisesåsen inte är gjord på färsk dragon. Det handlar om utveckling och kunskap.

    Skönhet är det  man i sin kulturgrupp uppfattar som de begrepp som man kommit överens om som just definierar skönhet. När sedan politiker blandar sig in i projektet kan det bli väldigt fel. I konsten används det fula för att väcka känslor för att påverka betraktaren. I religionen framställs det onda, djävulen, som skräckinjagande för att människor skall ta avstånd. Reklamen arbetar med två bilder, personen före och personen efter mirakelkuren. Vem vill vara "ful" när man kan vara "vacker".

    När det gäller hus är det svårare att avgöra vad som är fult eller vackert, eller en ren spektakulär idé.

  

                      

"Rosthuset" i Malmö får Kasper-Kalkon-priset för årets fulaste byggnad. Av totalt 6020 röster så fick detta hus 1271 röster. En kolumnist skrev i Kvällsposten, "Helheten har karaktär och identitet, Det är nytt spännande och levande".
  

                      

    Men de boende ansåg att plattorna ändrat färg så det hade blivit riktigt snyggt.    

         


                      

    Longberger Company är ett amerikanskt företag som tillverkar handgjorda korgar i trä. Ovanstående byggnad är företagets huvudkontor i Ohio USA vars ledning tyckte att detta förslag som lyftes fram av arkitekten var mycket vackert. För att få jobb är man ibland tvungen att prostituera sig, men stadsarkitekten gav klartecken. Trycket kan ibland vara mycket hårt på ansvarig myndighet, man hotar med att lägga huvudkontoret någon annan stans. Vackert eller fult?

    

                    

    Det dansande hotellet i Prag. Här införs en ny parameter i bedömningen. Att tala om vackert eller fult är inte tillräckligt. Detta är en unik arkitektonisk skapelse som man har anpassat till den befintliga bebyggelsen, ett synnerligen  djärvt förslag. Kommer jag till Prag skall jag bo på detta hotell.

    Stadsplanering är svårt, men mycket spännande. Det är inte alltid lätt att avgöra projektets kvaliteter, att bemästra alla dessa parametrar och synpunkter på vad som är vackert eller vad som är fult. Men efter alla år så byggs det upp en erfarenhet, kalla det för en känsla för projektets melodi. Man måste ha en uppfattning och man måste också kunna övertyga alla byråkrater.    Klockan är 1145 och det är +25gr.

    God middag

    Pelle