Spelet om inflytandet i Ukraina ökar för varje dag som går. Imperier har alltid haft krig i gränsländer och Ukraina är ett sådant land där Ryssland och USA kämpar om inflytande. Estland gick med i Nato och är naturligtvis en nagel i ögat på Putin. Vad säger nu Putin om Ukraina?

  
                                    

   Vladimir Putin framhåller att Ryssland inte kommer att ingripa i den ukrainska konflikten." Vi anser att vi inte har någon rätt, att på något sätt, intervenera i vårt broderland, det vore oacceptabelt". Högt uppsatta personer nära Putin anser att protesterna är en konspiration som styrs av utländska krafter. Putin ger miljardlån och rabatterar naturgas, medan demonstranterna i Kiev anklagar Janukovytj för att sälja ut landet till Moskva. Landet är enligt expertis konkursfärdigt.

  
                       

                                            Vladimir Putin.

   USA hotar med sanktioner mot Ukraina samt att frysa deras tillgångar i USA om inte polisvåldet upphör mot demonstranterna. Västländerna håller med och fördömer naturligtvis användandet av våld. USA:s vicepresident Joe Biden har tagit kontakt med Janukovytj och ställt krav på en fredlig lösning.

  
                     

                                             Våldet ökar.

   En viktig skiljelinje i Ukrainsk politik går fysiskt mellan de västra och östra delarna i landet. I de ryskspråkiga områdena i öster är de ryssvänliga grupperna starka. De västvänliga och nationalistiska grupperna är starkare i väst. Så den stora frågan är hur är landet skall förhålla sig till Ryssland. Ett medlemskap till EU och en anslutning till Nato är för Jusjtjenko ett mål och hålls därför under armarna av väst. Ukraina är efter Israel och Egypten det land som får mest bistånd från USA. Varför gör man detta, vad har USA för mål?

    
                          

   Krim är en halvö på Svarta Havets norra kust som politiskt utgör en autonom republik inom Ukraina och invånarnas språk är till större delen ryska. Den 20 januari 1991 röstade ca 93 procent för republikens oberoende från Ukraina. I det Ukrainska presidentvalet den 21 november 2004 röstade 82 procent av befolkningen på Viktor Janukovytj och när amerikansk trupp landsattes i hamnen i Feodonja i juni 2006 gav detta upphov till stora demonstrationer i staden. Man ville inte ha amerikansk närvaro, ej heller ett eventuellt medlemskap i Nato. Detta var utan tvivel en klar signal.

   Ukraina är Europas näst största land med ett invånarantal på ca 45 miljoner invånare och ryska är modersmålet för ca 30 procent av befolkningen.

    
                      

                                         Viktor Janukovytj 

                                             .

   Man kan inte utesluta risken för ett inbördeskrig då motsättningarna är stora. Att ansluta detta land till USA:s maktsfär måste betraktas som i högsta grad "tyket". Ett Nato under magen på Sovjet är provokativt då Ukrainas kultur och rötter är under århundraden förknippat med Ryssland. Ukraina har ändå varit en del av det ryska imperiet. Jag anser att USA inte bör lägga sig i Ukrainas inre affärer. Hur kommer nu vår press att återge det som händer i Ukraina, kommer UD att diktera för chefredaktörerna vad som skall belysas vid en eventuell konflikt? Det gäller att läsa de flesta större utländska tidningarna för jag litar inte på den svenska pressen för den är inte helt fri.


   Klockan är 0930 och det är -6gr.

   God morgon

   Pelle