Internet svämmar över av hemsidor som sprider teorier om hemliga fiender och djävulska mörkläggningar, de flesta är amerikanska. Men det förekommer  också i Mellanöstern, men USA tar nog priset, så varför har det blivit på detta viset? Kanske beror det på att rädslan för konspirationer är ett arv från när landet var en brittisk koloni?

   De amerikanska konspirationsteorierna hänger ofta ihop med berömda personer eller med spektakulära händelser. Mordet på Kennedy har hängt med länge men har nu fått lämna plats för terroristattacken den 11 september 2001.
                               

   Arabiska medierapporter slog fast att det var Israel och dess säkerhetstjänst Mossad som hade orsakat katastrofen. Men denna teori kunde man snart av starka skäl lägga åt sidan. Men teorin att det var den amerikanska statsledningen som låg bakom har visat sig vara riktigt seglivad. Detta påstående har varierats gång på gång på olika sajter. Det var ett "insiderjobb" som utförts av "skurkar" inom den federala regeringen, och syftet var inget annat än att stärka USA:s världsherravälde. I dag har många av dessa teorier seglat ut i cyberrymden. Men en teori tror jag lever kvar, den kallar sig för "Scholars for 9/11 Truth". Nu börjar man undra, för där hittar vi journalister, fysikprofessorer och ett flertal med akademiska titlar. Vi återfinner också teologen David Ray Griffin. Han påstår att regeringen måste ha varit inblandad i attackerna eller åtminstone tillåtit terroristerna att genomföra dem.

   Är detta en säker källa, nej absolut inte. Men hur kommer det sig att högt utbildade människor ställer sig bakom dessa idéer?

   Lawrence Wright, journalist på tidskriften "New Yorker" ägnade fem år att gå igenom alla handlingar i ämnet och gav ut skriften "Al-Qaeda and the road to 9/11". Han väver ihop en historia som är lika spännande som skrämmande (Har ej läst den).

   Händelserna den 9/11 uppfyller verkligen kraven på en verklig konspirationsteori. Hur kan man förklara att välutbildade akademiker kan förtränga de fakta som vi i dag känner till?

   Opinionsundersökningar visar att amerikanare, oavsett bakgrund och samhällsställning, i allt mindre grad litar på de som styr. Om man tror på att den egna regeringen tog kål på Kennedy, Martin Luther King och dessutom mördade 168 människor i Oklahoma  City 1995, varför skulle man då inte tro att samma regering kunde ligga bakom septemberattackerna? Visst har CIA gjort sig skyldiga till mord och elände världen över, allt för att bevaka statens intresse. Här har vi journalisten William Blum som med stor energi bevakar detta ämne och sammanställt sakliga fakta.

   Men i USA tjänar man också mycket pengar på en "good story". Det kan således helt enkelt var en krass kommersiell utgångspunkt för att lansera en teori. Så fina akademiska titlar behöver inte betyda något i detta sammanhanget. Framstående författare, politiker och intellektuella har gjort totala missbedömningar om massmördare som Mao och Pol Pot. En del brukar erkänna att de har haft fel, men andra fortsätter obesvärat trots all samstämmig historisk forskning.

   Svenska politiker på vänsterkanten ville inte kännas vid massmorden i Kambodja. Utbildade människor dömde Quick som massmördare, man litade blint på expertis. I dag är han friad i samtliga fall, en nationell rättsskandal.

   Man kan inte ange "pissrännan" på nätet som källa. Även om vissa sakuppgifter kan vara rätt, så har "avpixlat" m.fl. fått ett sådant rykte att det är helt enkelt omöjligt att lyfta fram uppgifter därifrån. Uppgifterna brukar emellertid dyka upp i Svenska Dagbladet, kanske något friserade, efter ett par dagar.

   Alla som har något att säga vill skriva ner sina tankar och idéer, så sannolikheten att det smyger in ett och annat sakfel kan man inte komma ifrån. Trovärdigheten minskar också, då en del krigsreportrar köper sitt material från andra reportrar som har varit ute i krigszonen, själva kommer de kanske inte längre än baren på Sheraton i Beirut. Smaskiga nyheter säljer lösnummer och det hela blir en balansgång för redaktionen. Risken att bli stämd finns där alltid och processen kan bli mycket dyr.


   Klockan är 1000 och det är +11gr.OBS! över tio grader är sommartemperatur.

   God morgon

   Pelle