När ett land hotas utifrån skulle basunerna ljuda. Meningen med detta var att den enskilde skulle få tid att förbereda sig inför något som kanske skulle kunna innebära att livet på jorden skulle få ett avslut. I skrivandets stund har över tvåtusen människor dött av covid-19 i Sverige, fler än i våra grannländer. Hur har landets ledning agerat?

   

                          

     I januari konstateras att ett virus i Wuhan utvecklats och Kina sätter människor i karantän. Men svenska myndigheter manar till lugn för det finns inga bevis på att viruset kunde överföras från människa till människa, så spridningen till Sverige ansågs som låg. Men Kina kunde inte, eller ville inte, stänga inne denna "drake". Det är här det går fel i tänkandet. Ett gruppbeslut är mycket svårt att få ändrat så strategin blir att detta är inget att oroa sig för. I slutet på januari månad får vi det första bekräftade fallet, men myndigheten manar till lugn och hävdar att risken för spridning är liten. Vi får en rundgång i det svenska byråkratiska systemet Myndigheten försvarar sitt tillvägagångssätt. "Vi tittar inte i kristallkulan för att se hur det blir om två tre månader för vi vet att detta är så osäkert". Nu tvingas myndigheten att agera och så här blev analysen. "Vi rekommenderar personer som kan ha varit exponerade för smitta och uppvisar symtom att ringa sjukvården" I början av februari månad talar man om frivillig karantän för Kinaresenärer (Wuhan). "frivillig" karantän vad är detta? Folk förstår inte nödvändigheten av karantän, man försvarar sitt ordval med att panik måste undvikas.

     I mars månad väljer de flesta av Europas länder att stänga ner samhället. I Sverige medger myndigheten att sjukdomen måste begränsas effektivare så att trafiktillståndet för Iran Air stoppas. Man rekommenderar UD att avråda svenska medborgare att resa till norra Italien för att åka skidor. Man avråder även för att resa till Kina, Iran och Sydkorea. Man ökar nu trycket för sammankomster i Sverige, inga konserter får uppvisa mer än 500 personer. Detta innebär att en jazzkonsert i Kungälv eller Kungsbacka för 400 personer skulle vara möjligt. Det är dessa sammankomster som tveklöst ser till att smittan hålls igång. I mitten på mars rekommenderas 70 personer för sociala kontakter och man uppmanar skolor att bedriva distansundervisning. Skärpta krav på restauranger och uteserveringar bör införas och så slår man till, grupper med mer än 50 deltagare bör inte få förekomma.                

  
                                        Inga människor bara djur.

     Alla åtgärder har vidtagits för på tok för sent för att kunna begränsa covid-19. Man skulle ha vidtagit hårdare åtgärder omedelbart och stängt ner samhället så mycket som det någonsin var möjligt, man skulle följt Finlands exempel. Sverige utmärker sig här i jämförelse med den övriga världen, vilket innebär att antal dödsfall per millioner är högt. Det handlar om ett grupptänkande som saknat en djävulens advokat i sammanträdesrummet. Sverige har inte varit i krig, men detta hot har vi inte klarat av. Samhällets förmåga inför krig eller pest kan därför inte få godkänt.


     Klockan är 1525 och det är +14,2gr

     God middag

     Pelle