Sverige är det enda land i Norden som fortfarande inte haft en kvinnlig statsminister. Att svenska kvinnor skulle vara dummare eller mindre försigkomna än sina systrar i grannländerna kan vi snabbt föra åt sidan, felet ligger hos socialdemokratin och inom moderaterna. En rad toppolitiker anser att Sverige behöver en kvinna på den högsta positionen inom maktutövningen. Männen har historiskt alltid gjort upp de normer som skall gälla. En kvinna på högsta beslutstoppen skulle erbjuda respekt för halva landets befolkning. Sverige är sämst i Norden på kvinnlig makt där Finland har haft tre kvinnliga statsministrar. Mona Sahlin (S) kom långt men stötte på hårt motstånd. Anna Kinberg Batra M) fick jobba under svåra förhållande men nådde inte ända fram.

 

                                        Den gubben skall vi byta ut.


     Det finns kvinnliga partiledare och språkrör, men inte någon kvinnlig statsministerkandidat vad man kan se. Förebilder har en mycket stor betydelse, både inom näringsliv, idrottsliv klimatarbete och framför allt inom politiken. Det är hög tid att få en förändring på detta område. Kvinnor har alltid fått stå i bakgrunden och spelat underordnade roller, men utvecklingen i det europeiska samarbetet visar något annat. Vi har Christine Lagarde  som chef för den mäktiga centralbanken ECB.. Löfven är Nordens enda manliga statsminister och man ställer sig frågan varför?

       

                                             Elisabeth Svantesson.


     Sverige kan i dag uppvisa en statsministerkandidat, Elisabeth Svantesson (M) som utomordentligt väl uppfyller de krav som kan ställas på en person på denna position. Innan hon lev invald i riksdagen var hon doktorand i nationalekonomi vid Örebro universitet och hon var arbetsmarknadsminister 2013-2014. Från och med 19 oktober blev hon enhälligt vald till vice ordförande inom moderaterna. Sedan 2019 är hon vice ordförande i finansutskottet, suppleant i EU-nämnden och utrikesnämnden Hon var ordförande i Samfundet Sverige - Israel mellan åren 2012-2013. Hon har även ett kristet engagemang i organisationen "Ja till Livet" som är  politiskt obunden. Hennes CV skulle fylla flera A 4 sidor, men det viktigaste av allt, gubbarna i EU skulle verkligen lyssna på henne när hon äntrade talarstolen i EU Sverige hade då fått ett ansikte.


     Klockan är 1330 och det snöar

     God middag

     Pelle