Forskningen har kommit fram till att risken för en kraftig solstorm är betydligt större än man befarat. Skadorna på det högteknologiska samhället kan bli stora. Samhället stannar upp vid ett elavbrott som kanske drabbar Europa. Människorna skadas inte, men elnätet slås ut. Det är därför TV nu sänder programmet "Nedsläckt land".
           


     En solstorm är en eruption eller flare som den brukar kallas. På några minuter alstra så mycket som 6x10 upphöjt till 25 J. vilket ger en medeleffekt under denna tid som kan nå en sjättedel av solens totala utstrålningseffekt. En flare utstrålar både partikelstrålning och elektromagnetisk strålning på alla våglängder.Till detta tillkommer ultraviolett och röntgenstrålning som ger upphov till en ökad solvind vars effekter påverkar rymdvädret. En utkastning av solens korona kan resultera i en geomagnetisk storm.

    Ett land kan slås ut under en längre tid då transformatorerna brinner upp. År 1859 inträffade ett utbrott som var så kraftigt att telegrafledningarna fattade eld. År 1989 inträffade ett utbrott  så att elförsörjningen för hela provinsen Quebec i Kanada slogs ut. Åren 2003 och 2004 orsakade solstormar omfattande strömavbrott i södra Sverige.

   

                     

    Risken att något liknande solstormen från 1859 skall inträffa bedömer expertis till 12 procent inom decenniet. MSB arbetar på ett varningssystem som slår larm när en solstorm är på väg. Vi har då ett knappt dygn på oss för att skydda oss. Skaffa en radio med torrbatterier, en ficklampa mm


    Klockan är 1645 och det är +3,7gr

   Ha en trevlig kväll

   Pelle