Separatism innebär att en stat skiljer sig från en annan grupp. Det kan vara av olika anledningar som tex. kulturella,etniska,språkliga och naturligtvis av ekonomiska skäl. I dag har vi Katalonien som vill bli självständigt vilket kan dra med sig Baskien som under många år arbetat på denna linje. Om detta lyckas eller inte, det återstår att se,men många stater har lyckats bryta sig loss här i världen under historiens tid. Estland,Lettland och Litauen från Sovjetunionen,Slovenien och Makedonien från Jugoslavien. Tjetjeniens försök att bli självständigt gick inte så bra,utan resulterade i två krig.

   Katalonien firar sin nationaldag den 11 september. Vi anlände till Barcelona denna dag och staden var full av firande människor försedda med flaggor,tågande och sjungande genom staden. Vi var djupt imponerade av denna kraftfulla manifestation. Efter några ord med en student så fick vi reda på att de var trötta på gubbarna i Madrid som bara var ute efter deras pengar,de ville sköta sig själva,mer blev inte sagt. Vi lyckades till slut hitta ett bord på en restaurant och kunde få in en pizza och en flaska rött. Vi lyckades sedan ta oss genom folkmassorna till tunnelbanan och rätt linje hem till hotellet.

   
   

           Det finns ingen tvekan,marchen mot självständighet har börjat.

   Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med 7,1 miljoner invånare. Regionen omfattar fyra provinser,Lleida,Tarragona,Girona och Barcelona.

   Katalonien har redan i dag en stor självständighet, så katalanerna ser Katalonien som ett land. De är mycket stolta över sitt språk och traditioner. Fyra av dess sju miljoner invånare bor i stor-Barcelona. Landskapet varierar med Pyreneernas bergstoppar i norr,lummiga dalar och ett solbränt landskap i söder.

    
 

                              Antoni Gaudi

   Under historiens gång har Katalonien upplevt många invasioner,romare,goter och morer. Detta har resulterat i en smältdegel av olika kulturer,vilket återfinns i konsten och arkitekturen,Antoni Gaudi,Miro och Dali var katalaner. Det var en upplevelse att kunna ta del av deras verk. Tyvärr räckte inte tiden till.

 
 


   Barcelona är Spaniens största hamnstad och stor-Barcelona är Spaniens mest expansiva region med ett milt vänligt klimat.

   
                       

   Hur skall man se på separatismen som företeelse? En utbrytning resulterar i försämrade möjligheter för Spanien som i dag har ca 25% arbetslöshet och en ekonomi som håller på att falla ihop. Är det inte en osolidarisk handling att ta den bästa "biten" och säga farväl till den övriga delen? Man kan kanske tycka detta, men kraften i dessa ungdomar går inte att stoppa,de har fattat ett beslut nämligen att bli kvitt "gubbarna" i Madrid. De har blivit imuna mot ett solidariskt resonemang,de har smittats av separatismens virus och marchen har börjat.

   Separatismen står i dag stark det visar söndagens regionval. En majoritet av katalanerna vill lämna Spanien. Men den ekonomiska krisen är en besvärlig fråga som lägger hinder i vägen. Åtstramningar och nedskärningar i den offentliga sektorn måste först klaras ut, så det primära målet är att få ihop en budget för nästa år.

 

Klockan är 1300 och det +6gr.lite småregnigt

 

God middag

Pelle