På kvällen den 2 november 1989 kunde man se hur Berlinmuren föll vilket innebar slutet på det kalla kriget. För ABB öppnade sig nu enorma möjligheter då dessa länder bakom ridån var industriländer med fabriker,utbildade ingenjörer och arbetare.

      
                            

    Centralstyrningen av näringslivet ihop med kommunismen och korruptionen hade skapat en orörlighet och snedvridning i produktionen. Det hade inte funnits någon marknad med fri prissättning och kvalitetstänkande. Avsaknaden av belöning för prestationer höll produktiviteten nere och ingen brydde sig. Service och kunder var okända begrepp i Sovjetunionen och arbetarlönen i öst var en tiondel av den i väst och man slösade något otroligt med råmaterial och energi- och ingen brydde sig om miljön.

   PB:s princip var, att de första årens förvärvskostnader och investeringar inte fick överstiga 150 millioner dollar. Skulle allt skrivas ner till noll skulle detta inte störa balansräkningen nämnvärt. Han hade tidigare sett förfallet på nära håll, hotellrummen var klumpigt avlyssnade. De verkliga diskussionerna fick föras på en icke avlyssnad parkbänk. Man kunde heller inte prata allvar på kontoret i Moskva för den lokalanställda personalen var KGB-anställda,även städerskan som tömde papperskorgarna.

     
                              

   Ett sammanträde var inbokat klockan 1030 med Andrej Brezjnev,vice utrikesministern och sonson till Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev. När vi anlände var han redan ordentligt berusad,det stod en flaska ljummen vodka på bordet. Så vi tvingades vänskapsskåla för Sovjet,Sverige, Asea och för utrikeshandelsministeriet. Tolken var en ung kvinna som inte begrep Brezjnevs sluddrande och han blev under hand mer hotfull mot tolken som bad oss prata om vädret.Till slut avbröts tillställningen med några ytterligare vänskapsskålar.

   När farfadern ett par år senare var död sköts Andrej med ett nackskott. Han var den siste politikern som avrättades. Molotov hade skickats till ett kraftverk i Sibirien och Chrusjtjov hade förpassats till husarrest.

       
                            

   Ett sammanträde var inbokat med Rysslands nye president Boris Jeltsin. Vid ankomsten upplystes vi om att Jeltsin var sjuk.(Det vill säga han var för berusad för att kunna ta emot besök). Adjutanten berättade att han brukade vara nykter på morgonen,sedan blev det värre framåt lunch.Vi fick ett erbjudande att komma tillbaka nästa dag klockan 1030, men priset var 50 000 dollar.Percy Barnevik tackade nej.

       
                

   ABB brukade träffa sovjetiske premiärministern Viktor Tjernomyrdin ett par gånger om året. På dessa tillställningar flödade vodkan tillsammans med inmundigandet av kopiösa mängder kaviar. När premiärministern druckit ett antal glas blev han sentimental och direkt otrevlig. Percy säger att han blev hjärtligt trött på ryssarnas eviga pussande med blöta munnar.

   Jeltsin gillade att synas med utländska investerare och han hade kallat in alla TV-bolag för att direktsända en debatt. Alla var nervösa för man kunde inte lita på Jeltsin och hans spontanitet,eller om han var tillräckligt nykter. På en fråga om reformerna skulle kunna tänkas fortsätta svarade Jeltsin på sitt speciella bullriga sätt:"Jag garanterar detta". Bakom den bullriga framtoningen hade Boris Jeltsin en vilja att lyssna,när han var nykter. Alkoholen är en förbannelse i Ryssland.

Percy Barnevik säger att Jeltsins stora misstag i livet var att släppa fram KGB-byråkraten Vladimir Putin.(Har skrivit ett antal bloggar om honom)

Besluten fattas på mycket enkla grunder när du befinner dig på denna nivå. Det finns sedan adjutanter och tekniker som formulerar det hela på ett juridiskt korrekt sätt.Beslutsfattandet behöver naturligtvis inte ske i samband med förtärande av ljummen vodka,det är nog något typiskt ryskt.

Ryssland har två lägen,stenhård diktatur eller kaos,inget däremellan säger Percy Barnevik.Kanske han har rätt.

 

Källa: "Jag vill förändra världen"-Percy Barnevik.

 

Klockan är 0935 och det är -1gr.soligt och lugnt.

God morgon

Pelle