Alla diktaturer måste kunna kontrollera sin befolkning. Nazismen hade sitt Gestapo och Kina har sin poängbedömning av invånarna. Det är landets sociala ingenjörskonst som är lite mer sofistikerat än Gestapo och avser att hålla befolkningen under kontroll och skapa enighet för att kunna agera kraftfullt. Man uppmuntrar till ett "gott" beteende vilket även gäller företag. Det gäller att erövra sociala kreditpoäng som kommer att avgöra din framtid. De opålitliga hamnar på svarta listan. Alla är rädda för bestraffning, så man lever i en mardröm där ett kastat papper renderar ett avdrag på 5 poäng.

     

            
              


      Alla invånare startar på 1000 poäng. Men det krävs att du redovisar 2 pluspoäng varje år. Enligt Kinas högsta ledning så tar en "moralisk fostran" tid och det måste kännas för att ett folk skall lära sig lyda. Inspektörer går varje vecka ut för att kontrollera att regler efterföljs, lögn och fusk bestraffas. Har du inte städat upp innan kvällen blir det automatiskt ett avdrag på 5 poäng. Kritik mot systemet kommer från sjuka och handikappade som har svårt att skaffa sig poäng och det är kreditpoängen som avgör din framtid.. Samhällsskikten avgörs av poängen och det hela blir ett rankingsystem av folket vilket leder till att klyftorna vidgas. De som hamnar på "svarta listan" får det mycket svårt, inga huslån i banker och inga resor blir möjliga då du inte kan köpa biljetter.

     

                       

     Du avsätter hela tiden digitala spår. 170 miljoner övervakningskameror ser hela tiden var du befinner dig. där de lågt sittande kamerorna är till för att lätt kunna identifiera personen ifråga. Detta är Kinas sociala ingenjörskonst som leder till angivning och manipulation. En ny arbetsgrupp har som affärsidé att erbjuda +poäng för en mindre kostnad. En maffiagrupp som ser till att genom hot och erbjudanden tjäna pengar och de befinner sig på lagens "rätta" sida. En grävande journalist som riktar kritik på systemet klarar inte att få någon domare i rätten på sin sida.


     Klockan är1700 och det är +10,7gr.

     God kväll

     Pelle