Formellt sedan 1979 - Islamiska Republiken Iran och författningen säger att statschefen skall vara en religiös ledare. Medborgarna är i stort sett shiamuslimer. De lagar som utgör grunden för den iranska lagstiftningen och domstolarna är sharia. Landets ledare är ayatolla Ali Khamenei. 


     Iran har en folkmängd  på ca 82 miljoner och är det nittonde största landet i världen. Landet har en stor geostrategisk betydelse på grund av sitt läge i Mellanöstern. Teheran är huvudstaden och centrum för landets kommersiella , finansiella och kulturella liv.

     Den första iranska dynastin bildades 2 800 f.Kr. Iran upplevde en glansperiod under det persiska rikets tid då landet var världens ledande stormakt. Prästerskapet har den avgörande makten. Det finns över 100 politiska partier som måste registrera sig och de övervakas väldigt noga. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är enligt uppgift omfattande. Hundratals politiska fångar sitter i landets fängelser, oftast efter rättegångar där erkännanden framtvingats efter tortyr och långa vistelser i isoleringscell. Landet är en shiamuslimsk motpol till det sunnimuslimska Saudiarabien. Landet har gått med på att begränsa sitt kärnvapenprogram i hopp om att få bättre materiella villkor. USA upprätthåller isoleringen.

      


     Iran har historiskt varit en av Sveriges viktigaste utom-europeiska exportmarknader. Ett antal svenska företag har en lång tradition i landet och Sverige har ca 100 000 personer med iranskt ursprung. Oppositionen mot diktaturen behöver mycket stöd för att lyckas då landet är en av världens hårdaste diktaturer. Att kritisera den islamska republiken är i landet förknippat med fängelse, tortyr och död. Den iranska under-rättelsetjänsten har långa tentakler som riktas mot oppositionella som flytt landet till exempelvis Sverige. Har man sedan släktingar kvar i Iran så är situationen mörk.

 


     Under andra världskriget underhöll Sverige tredje riket med järnmalm, kullager och granit till deras befästningar. Man blundade för grymheterna, profiten var det primära. Men till slut tröttnade amerikanarna på detta spel och det innebar att Sverige omedelbar skulle sluta handla med nassarna, gjorde man inte detta skulle SKF bombas i Göteborg. Sverige slutade med kullagerexporten. USA kan som ett första steg straffa svenska företag som gör affärer med Iran,  Donald Trump är kapabel till en sådan åtgärd.


     Klockan är 1545 och det är +1,0gr

     God middag

     Pelle