Världens ledare har kapitulerat inför denna flicka på 16 år. Hennes klimatstrejk har drabbat världen med en tsunamis kraft. Man behandlar henne som ett tidens fenomen, man kysser henne på hand och tilldelar henne Nobels fredspris. Alla politiker vill synas i hennes närhet och gör vad som helst för att bli fotograferad med henne. Den franske presidenten, som vill naturligtvis framstå som planetens räddare, för det var i Paris det avgörande Parisavtalet slöts 2015. Hans slogan är "Make our planet great again", naturligtvis en pik till Trump som tycker att det här med klimatet är trams. Vi ser här ett verbalt krig på absolut högsta nivå.                  


                                   Greta Thunberg - Sverige

  

    Frankrikes president har dåligt samvete, miljöministern har avgått och den fossila branschen står för 75 procent av landets energiförbrukning och på gatorna demonstrerar de gula västarna mot att priset på bensin och diesel skall höjas.

    

           

                                          Macron - Frankrike.

    Angela Merkel i Tyskland talar om Greta-effekten och det gröna partiet går fram med stormsteg. Ungdomarna demonstrerar varje vecka över hela landet och ser Greta Thunberg som en ikon. Merkel kallas nu för klimat-kanslern. Tyskland har också dåligt samvete då  det är landet i EU som toppar användandet av el från kolkraftverk och producerar mest brunkol i hela världen.

    

              

                                            Juncker - Luxemburg.

    "Globale strike for future"- här var det mening att Greta Thunborg skulle hållit ett tal i parlamentet men det röstades ner av Kristdemokraterna och konservativa EPP. EU:s mäktigaste personer satt i publiken där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker toppade församlingen. Han hälsade ikonen Greta genom att elegant kyssa hennes hand. Efteråt levererade han hyllningsord och lovade att en fjärdedel av EUs nya långtidsbudget skulle avsättas till att begränsa klimatpåverkan.
               

                                               Gutierrez - Portugal


    FN:s generalsekreterare Antonio Guteras har nu känt att det blåst medvind och har därför höjt larmnivån i sina tal. Han hade också bjudit in Greta till Polen som uppmärksammades ordentligt. Gretas tal beskrevs som helt "fantastiskt" (undrar vem av klimatteologerna som skriver hennes tal)

    

                      

                                             Lagade - Frankrike.  

    Varje år så träffas världens ledare för att mingla i Davos. Man diskuterar världens viktigaste frågor. Där stack nu ikonen Greta ut från mängden. Hon höll ett tal inför världspressen där hon under stor munterhet läxade upp de ekonomiska tungviktarna. Hon hade räknat till 1500 privatflygplan på Davos angränsande flygplatser.                    

                                                   Ikonen - Greta    Greta Thunbergs framtid är säkrad. Hon var rätt person vid rätt tillfälle och kommer alltid att efterfrågas av press och media. Klimatikonen som satte makthavarna på plats i Davos. Om det är koldioxiden som styr klimatet är i detta sammanhang egalt, den världsliga makten har fått en klimatikon som kan framhållas som jordens räddare.


    Källa: Hanna Rydén - Journalist GP


    Klockan är 1610 och det är +5,7gr

    God afton

    Pelle