Rubricerade ström är en havsström i nordvästra Atlanten och den har försvagats med ca 15 procent. Detta cirkulationssystem har funnits i tusentals år och är en viktig del i jordens klimatsystem. Det har varit stabilt mellan åren 400 - 1850 men har därefter försvagats.               

                                           En något förenklad skiss.


    Strömmen börjar i Mexikanska golfen, sveper förbi Floridas kust, vid omkring 30gr.W, 40gr.N delar den sig i två grenar, Nordatlantiska driften och Kanarieströmmen som böjer av söderut mot till Västafrika. Golfströmmens norra gren har avgörande betydelse för vårt klimat. Denna ström är mycket mäktig då den för med sig hundra gånger världens energibehov. Dess hastighet är som max,7,2km/tim. vid havsytan. Denna ström är mäktigare än alla floder som mynnar ut i Atlanten tillsammans.

    

                     

                                 Otroliga mängder med varmt vatten          

    Den Nordatlantiska driftens konsekvens är att medeltemperaturen i de västra delarna av Irland, Storbritannien och Frankrike ligger flera grader över andra delar av samma länder. Strömmen höjer medeltemperaturen i Storbritannien med ca 5gr.

    Kommer då den globala uppvärmningen att reducera den Nordatlantiska driften? Konsekvensen av detta skulle bli ett kallare klimat i norra Atlanten och dess effekt skulle bli störst i Skandinavien och Storbritannien. Medeltemperaturen skulle sänkas med flera grader. Vi vet i dag att dess hastighet har sjunkit med ca 30 procent sedan år 1957.

    För 12000 år sedan försvagades Golfströmmen markant. Konsekvensen blev extremt kalla vintrar, kraftiga värmeböljor på sommaren med torka. Detta enligt klimathistoriska studier av forskare. Mycket kalla havstemperaturer har mätts upp i centrala Nordatlanten vilket tyder på att strömmens transport av varmt vatten norrut har försvagats betydligt. Den har under de senaste 1000 åren inte varit så svag som den är i dag. Detta innebär att det varma ytvattnet på väg norrut stannar söder om ekvatorn, Kanarieströmmen förstärks.

    Fenomenet "kallt hav- varma somrar beror på att ett stabilt högtryck blir stationärt över en stor region i Nordatlanten, kan bli liggande i flera veckor. Ett sådant högtryck skär nämligen av Europa från de både mildare västvindarna, som är vanliga under vintern och de kyligare västvindarna under sommaren. Vi får ett inlandsklimat istället för kustklimat.

                   

                                         The Day After Tomorrow
   


   Två olika forskargrupper har i stort sätt kommit fram till samma slutsats. Havsströmmar är ett komplext system med många långsamma och egna variationer. Men det blir definitivt inte som i filmen "The day after tomorrow"


    Klockan är 1150 och det är +9gr

    God middag

    Pelle