Är det någon idé att försöka förstå, att skriva om en avgrund av död. Saknar man talang för att skriva i tidningarna och att ge ut böcker så får man skriva för sig själv för att bli av med sina tankar. Det finns ingen ansvarig för denna farsot som hemsöker världen. Man måste inse att med jämna mellanrum drabbas mänskligheten av ofattbara kriser som efter en tid bara blir historia. Vi har haft digerdöden, koleraepidemi, spanska sjuka och nu har vi drabbats av coronaviruset som i sin dödligaste form covid-19 är dödlig.

 


      Vårt grannland Finland har i dag 145 döda per 100 000 personer. Familjer som därmed har drabbats av tragedier. Julen har blivit en sorgens högtid som man inte förstår. Hur kan ett osynligt väsen ha en sådan stor makt över människorna, vi som kan flyga till månen.  

     Livet under viruset är en exceptionell händelse som kommer att definiera vår tid framöver  Detta virus har gett våra unga ekonomisk ångest, kommer jobben att finnas kvar? Vad händer om jag blir arbetslös? Det välmående samhället har snabbt förändrats till osäkerhetens land, är det någon idé att över huvud taget planera något? Hälften av våra unga är oroliga för sin ekonomi och det är en befogad oro för tillväxten försvagas då människorna håller i plånboken, man sparar för att ha en buffert.

     Gränserna stängs nu över hela världen och strikta regler införs på jordens samtliga kontinenter Köerna vid gränsövergångarna i Europa är milslånga.

 

           Ingen julmat, inga toaletter och inget julfirande med släkt och vänner.


     Inga krig eller farsoter varar för evigt, räddningen kommer i form av vaccin. EU erhåller 12,5 miljoner doser före årsskiftet. Enligt WHO är vaccin det enda sättet att stoppa det nya coronaviruset sars-cov-2 samt covid-19. Den 27 december startar vaccinationerna i Sverige. Norge köper vaccinet av EU genom Sverige.

           Julafton klockan 0830-

     God jul önskas alla

     Pelle