När rättsrötan går ända upp till den högsta toppen i samhället så innebär detta att vi förlorar tron på vår demokrati. Ungefär trettio år efter avslöjandet har nu människor vågat börja prata om vad som igentligen hände. Profumoskandalen är ingenting jämfört med denna härva som innefattar topparna av svenskt näringsliv samt våra valda politiska ombud. Vår pressfrihet slutar också att gälla,vi kan inte lita på vad som skrivs och alla är rädda. Ingen vågar säga sin mening, för man riskerar att råka ut för en olycka. En garvad Säpo-agent sa följande år 1976:"Tänk på att inte gå för nära spåret i tunnelbanan. Och se er noga för innan ni går över gatan. Inse att detta är allvar". En av polisens utredare i härvan säger: De kommer att sinnessjukförklara mig för det jag berättar, som de gjorde med min kollega". En prostituerad varnade utredarna:" Det är för starka krafter krafter,ni kommer inte att ha en chans". En prostituerad på 70-talet, som senare blev riksdagskvinna säger: "Man måste betänka att detta var på 70-talet, då massageinstituten betraktades ungefär som hälsokostaffärer". Stockholm hade på denna tid ca 180 bordeller och en mängd olagliga spelhålor(svartsnurror). Det var omöjligt att lagligen komma åt dessa, så polisen brydde sig inte. En mycket känd försvarsadvokat kunde ibland få rycka in och läsa lagtexten om det så skulle bli nödvändigt,men detta hände mycket sällan. För att ge en tidstypisk beskrivning av läget i landet under sexliberalismens 70-tal, så är nedanstående upplysande.

   I regeringskansliet arkiv ligger ligger ett förslag till reform av sexbrottslagstiftningen från 1976,underskriven av Justitieministern Lennart Geijer. Jag citerar några punkter.

        
                                          

                                               Lennart Geijer.                          

"Sänk åldersgränsen för sexuellt umgänge med barn från 15 till 14 år"."Begreppet grovt koppleri tas bort"."Incestbegreppet slopas helt och hållet". Alltså ska sexuella förbindelser mellan familjemedlemmar inte längre vara straffbara""Orden tukt, otukt och sedlighet tas bort ur lagtexten" Tillsammans med detta förslag ligger ett brev från en kvinna som utan tvekan var djupt upprörd,hon ber Geijer att allvarligt tänka igenom innebörden i texten. Hon skriver:"Har Ni inga barn eller barnbarn hur kan Ni som en kultiverad och utbildad människa föreslå något sådant här". Ja,man frågar sig verkligen hur Lennart Geijer resonerade,tyckte alla på departementet likadant?

   År 1970 slog polisens narkotikaspanare till mot en kvinnlig langare. De tog in henne för förhör och det visade sig att hon hade 510 kapslar med amfetamin i sin väska. Hon hade också en anteckningsbok med adresser till narkotikakunder samt diverse telefonnummer. Ett nummer var ett direktnummer som gick till justitieminister Geijer i kanslihuset. Vem var denna kvinna? Det visade sig att hon hade ett kriminellt förflutet. Hon hade även försörjt sig på prostitution och det var i den rollen som hon hade träffat Geijer. Tidigare hade hon dömts för checkbedrägerier. Det slutade med att hon begärde nåd, på inrådan av Lennart Geijer, som också skrev förslaget till resningsansökan. Hon fick nåd och som plåster på såren fick hon också ett kraftigt skadestånd.

        
                                 

                                             Carl Persson.

   Detta var utan tvekan en rättsröta utan like, så Rikspolischefen Carl Persson tog nödvändiga protoll och vände sig till statsminister Olof Palme. Att Sveriges justitieminister hade en kvinna som älskarinna som umgicks med landets absoluta toppar inom narkotikabranchen var inte godtagbart,Geijer måste helt enkelt avgå. Men inget hände,Geijer satt kvar. Det uppstod nu en allvarlig spricka i förhållandet mellan rikspolischen och justitieministern. Geijer gick ut med ett förslag att polisen inte behövde några mer resurser,fångvårdsanstalterna skulle minskas, för att på sikt stängas helt och ersättas med socialvårdande myndigheter. Konflikten hårdnade markant mellan dessa två giganter. Följande uttalande av Geijer retade gallfeber på Carl Persson:" Att stjäla bilar var väl inte så mycket att orda om. Den som inte hade någon bil kunde väl i princip ta en från den som hade", ansåg Sveriges justitieminister.

   För Säpo var det rutin att avlyssna östblockets ambassader i Stockholm. Säpo hade också ett väl utvecklat samarbete med CIA (som fortfarande existerar). Säpo hade fått reda på att polska diplomater hade kontakt med prostituerade i Sverige. Ett svenskt namn återkom hela tiden-Doris Hopp. Det var dags för en avlyssning av Doris telefon. Enligt CIA var en av diplomaterna spion, vars mål var att utforska militära hemligheter. Två högt uppsatta svenska militärer (i skyddsklass 1) ingick i prostitutionshärvan och även tre illegalt inkomna polska kvinnor.

         
                                     

                                                  Doris Hopp

   Efter ett par månaders avlyssning av Doris telefon insåg samtliga utredare att härvan var enorm. Så det var dags att göra ett tillslag och Doris Hopp med flickor kallades in för förhör. Det blev ca 90 inspelade band,varav 30 finns kvar idag. Doris hade ca 28-40 flickor i sitt stall. Antalet varierade då några försvann efter att tex jobbat ihop till insatsen för en villa. I genomsnitt hade flickorna ca 5-10 kunder i veckan. En energisk kvinna redovisade ca 500 kunder på ett år. Det är verkligen en smaskig läsning att ta del av flickornas berättelser,tex om den noble godsägaren som hade speciella önskemål,han hade alltid med sig en liten väska med sexleksaker som han ville pröva. Där fanns verkschefen som inte ville ha flickor äldre än 14 år och där fanns filmregissören med sina sadistiska böjelser. Alla önskemål skulle tillgodoses. Kostnaden för kunden låg mellan 1000-2000 kr. Vem var denna Doris Hopp?

   Doris Hopp var spindeln i ett nät för eskortservice som betjänade den svenka maktens elit. Carl Persson insåg vidden av det hela efter ett och ett halvt års utredning. Men "makten" skulle ta till mörkläggning,den skulle slå till på ett mycket brutalt sätt som aldrig någonsin tidigare skett i Sveriges moderna historia. Rättsrötan var med andra ord total. Palme gick till attack och sa ungefär så här: Dessa lögnaktiga murvlar,dessa råttor med gula betar som i eget syfte sprider lögner och förtal om hedervärda människor. Detta måste ansvarskännande människor ta avstånd ifrån-och så fick det bli. "Makten" kom att utnyttja alla sina resurser för att tysta ner press och media.

                                
                        

                                   Olof Palme går till angrepp.

 

   Det ingick minderåriga i Doris Hopps stall. Men åklagarna var inte intresserade när en fjortonåring berättade att en socialdemokratisk toppolitiker hade utnyttjat henne. En annan minderårig var tillsammans med ett par män i centertoppen . När hon berättade detta var den juridiska makten inte intresserad,alla hukade.

   En kommissarie på Säpo säger:"Det mörklades. Sverige skulle rasat samman som ett korthus om sanningen kommit fram. Man försökte komma runt det här på alla sätt utan att det skulle braka fullständigt åt helvete".

   Doris Hopp skrev sina memoarer,en handling på 486 sidor,men dessa har aldrig publicerats. Hennes juridiska ombud avrådde henne på det bestämdaste.Till polisen lär han sagt,det går bara inte, Sverige skulle inte klara detta. Så denna skrift ligger i säkert förvar i något kassaskåp. Polisen var övertygad om att det fanns personer som var beredda att gå mycket långt för att skydda sin integritet. Utredarna bar alltid sitt tjänstevapen och Doris Hopp hade en "söt" liten pistol i handväskan. En väninna sa till polisen,jag känner inte igen henne,den tuffa Doris är livrädd.

                      
                      

              Palme med Sveriges justitieminister Lennart Geijer.

   Olof Palme,Lennart Geijer,Hans Holmer,Ebbe Carlssom mfl väljer att med maktapparaten mörklägga hela historien. Dagens Nyheter med journalisten Peter Bratt fick krypa i stoftet och betala skadestånd. Samtidigt, fick det svenska folket höra många vackra ord om det neutrala Sverige som värnar om den lilla människan ,tryckfriheten,demokratin och öppenheten i ett fritt land. Ingen kunde uttrycka detta så glödande som Olof Palme. Det finns ett ord för detta,hyckleri!

   Stora journalistpriset delades ut torsdagen den 22 november. Årets avslöjande handlade om "Saudiaffären". Den ryska journalisten Masha Gessen gav sina kollegor ett råd:" Sluta behandla Vladimir Putin som en respektabel statsman"

   Det finns en fortsättning på "Callgirl-skandalen",men den får jag ta en annan gång.

 

Källa: "Makten,männen,mörkläggningen" Deanne Rauscher & Janne Mattsson.

 

 

Klockan är 0825 och det är +6gr.

God morgon

Pelle