I dag fördömer vi Hitler och Nazityskland. Men när Hitler kom till makten 1933 och de närmaste åren möttes han av sympatiyttringar. Människorna såg inte ondskan, illviljan och all lömskhet. För att tydliggöra nazismens framväxt är det därför nödvändigt att betrakta den i sin samtid. I dag har vi facit och kan därför mycket lätt fördöma ett deltagande. Torgny Segerstedt genomskådade Hitler och hans anhang, men han stod mycket ensam. Många såg Hitler och nazismen som ett bålverk mot kommunismen, hotet från öster. Det var ordning och reda i Tyskland, arbetslösheten hade minskat och lönerna steg. Sverige betraktade Tyskland som en gammal kulturnation som måste respekteras.

    
                         

   Reportagen från Berlin registrerar också tidsandan, vi ser det som vi vill se. Vad noteras av politikernas villfarelser, Goebbels propaganda och förförelsekonster? Nazisternas politiska ritualer, symboler, parader och hälsningsceremonier? Många uppfattade nog allt detta som kanske befängda men inte som något hotfullt.

    
                      

                                    Välkända glada ansikten.


   Många anser det som ett stort svek att förlägga de olympiska spelen till Peking. Berlinolympiaden blev en propagandatriumf för Tyskland, Kinas spel blev också en framgång och affärsmännen i väst kände sig lugnare. Den billiga arbetskraften fanns kvar samtidigt som diktaturen höll medborgarna i ett fast grepp. Skall en internationell idrottstävling få skänka glans över diktaturer?

   Nu måste man komma ihåg att det tyska folket hade valt Hitler i ett demokratiskt val. Detta är ställt utom allt tvivel. Tyskland var en demokrati som således inte kunde bojkottas,för hur skulle det sett ut? Vad anser kineserna om demokrati? Många anser att demokrati inte skulle fungera i detta land med 1,3 miljarder invånare. De förstår sig inte på denna styrelseform efter hundratals år med kejserligt styre.

    
                         

                                                  Heil Hitler


   Skall de som utövar idrotten gå i spetsen för en bojkott medan politiker och affärsmän trevar sig fram? Nej, det kan inte vara riktigt. De verkliga förlorarna är utövarna av idrotten, så idrottsmännen kan vi inte ha som några frontsoldater.

   Frågan om bojkott är inget annat än ett val om vad som känns moraliskt rätt. Nu blir det verkligen besvärligt. Är det moraliskt rätt att lägga spelen i Ryssland där tydligen inte arbetarna har fått betalt och även har utsatts för tortyr av polisen? Är det moraliskt rätt att lägga spelen i Kina som utnyttjar arbetskraften till bristningsgränsen? Är det moraliskt rätt att förlägga spelen till USA med sina fängelser över hela världen där tortyr bevisligen förekommer? Är det moraliskt rätt att ha ett sportsligt utbyte med Bahrain, en arabstat där inte kvinnorna har något att säga till om? Vi hamnar i en omöjlig situation. Ryssland är en nation med en annorlunda kultur, en mer råbarkad människosyn, totalt främmande för oss i Sverige men vi får nog betrakta Ryssland som en diktatur. Har man en KGB-chef som ledare kan vi nog bortse från demokrati. Är Ryssland ett hot mot världsfreden? Nej ,det kan vi nog slå fast att så är inte fallet.

   Vad hade hänt om världen bojkottat OS i Berlin 1936? Hitler hade gått miste om en propagandatriumf, men det hade inte ändrat hans utstakade väg mot krig och förintelse. Vad händer om vi bojkottat Ryssland, inte ett dugg. Men vi hade kanske känt oss lite moraliskt duktigare,för vi hade inte beblandat oss.


   Klockan är 1440 och det är -3gr.Snöar lite lätt då och då.

   God middag

   Pelle